Golurile din pâine
O superstiţie antică spunea că o gaură găsită într-o bucată de pâine pe care o tai simbolizează un sicriu şi înseamnă că cineva va muri în curând. Când o persoană nimerea o astfel de pâine, urmau zile de discuţii, în care toată lumea încerca să ghicească cine urma să moară.
Cojile de ouă
Dacă nu spargi cojile unui ou după ce îl mănânci, o vrăjitoare le va aduna şi le va folosi pentru a-şi face o barcă, apoi va naviga şi va provoca furtuni. Această este o superstiţie foarte veche ce pare
să dateze încă din anii 1580. Dacă zdrobeşti cojile, înseamnă că ai făcut suficiente goluri încât vrăjitoarea nu va mai putea să le folosească.
Pâinea cu cruce
O tradiţie veche spunea că toate pâinile trebuie marcate cu semnul crucii înainte de coacere. Astfel, diavolul nu va putea să se aşeze pe pâine, deci nu va blestema sau strica alimentul. Explicaţia din spatele acestei superstiţii este că pâinea creşte mult mai bine în cuptor dacă este crestată, nici gând de înlăturarea vreunei influenţe malefice.
Sarea
Ştim cu toţii superstiţia cu sarea vărsată care aduce ghinion, dar există un obicei chiar mai neobişnuit decât acesta. Era considerat că nu este bine să ajuţi o persoană să ajungă la sare, fiind chiar şi un proverb pe tema aceasta: “Duci pe cineva la sare, îl duci la rău”. Sarea este o parte importantă a vieţii umane, deci nu este de mirare că apare frecvent în istoria superstiţiilor.
Ceaiul
Era considerat aducător de ghinion ca doi oameni să îşi toarne ceai din acelaşi ceainic. În plus, dacă lăsai capacul ridicat în timp ce fierbeai ceaiul, însemna că un străin îţi va trece pragul în curând. Exista chiar un ritual pentru a afla ziua exactă, ora şi sexul vizitatorului, prin lovituri uşoare ale încheieturii.
Prăjitura de Crăciun
Superstiţiile despre Crăciun sunt nenumărate. Una dintre ele spune că toţi membrii unei familii trebuie să amestece în aluatul pentru prăjitură, ca să îi ocolească ghinionul în anul următor. Feţele nemăritate aveau prioritate, altfel rămâneau singure încă un an.
Norocul adus de ouă
În multe părţi din Europa, fermierii luau primăvara un ou crud pe câmp, în speranţa că acest lucru le va aduce o recoltă bogată. Ouăle erau folosite şi pentru a ghici viitorul- două gălbenuşuri prevesteau o căsătorie în viitorul apropiat, o pată neagră era semn de ghinion, iar un ou fără gălbenuş însemna să te aştepţi la ce este mai rău.
Usturoiul
În Grecia există o superstiţie antică despre deochi. Se crede că dacă cineva te deoache, vei avea ghinion. O modalitate de a te păzi de deochi este să porţi la ţine o bucată de usturoi. Totuşi, este puţin probabil să te ajute dacă faci acest lucru când mergi la o primă întâlnire.
Iadeşul
O superstiţie cunoscută este legată de acest os mic de la pui
. În vest, în special în tradiţiile americane şi britanice, două persoane îşi folosesc degetul mic pentru a rupe osul. Cea care rămâne cu partea mai mare are noroc şi îşi pune de obicei o dorinţă, care se presupune că se va îndeplini.
Orezul
Cu siguranţă cea mai celebră şi mai răspândită superstiţie este ploaia de orez peste mirii proaspăt căsătoriţi. Cei mai mulţi oameni nu ştiu însă că acest obicei are o istorie foarte veche. Aruncarea orezului este menită să aducă prosperitate, bogăţie şi fericire noului cuplu. Totuşi, la cât de mulţi bani se cheltuie în zilele noastre pentru o nuntă, ar fi mai util să se arunce cu teancuri de bani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu