luni, 1 martie 2010

Peştele gelatinos.

Blobfish sau peştele gelatinos, care poate ajunge la 30cm lungime, este în pericol de a dispărea de pe Terra, din cauza pescuitului excesiv în habitatul său din sud-estul Australiei.

Peştele, care trăieşte la adâncimi de până la 800m, este văzut foarte rar de către oameni, însă el stă alături de alte organisme marine, precum crabii sau homarii. Prin urmare, el este tras în plasele de pescuit, chiar dacă nu este bun de mâncat.
Profesorul expert în viaţă marină, Callum Roberts, de la Universitatea din York, a declarat că peştele gelatinos are o mulţime de motive pentru a arăta atât de mizerabil.
“Australia şi Noua Zeelandă au flotele de pescuit cele mai active din lume, aşa că dacă eşti un blobfish, nu este prea bine să te afli în zonele respective”, spune profesorul.



Cea mai distructivă formă de pescuit este cel prin traularea fundului oceanului, unde stau aceste animale. În 2006, ecologiştii au cerut adoptarea unei restricţii de pescuit prin traulare. Au fost la un pas de victorie, însă Islanda a respins propunerea şi propunerea a căzut.
* Pentru a putea pluti, carnea blobfishului este o masă gelationasă cu o densitate mai mică decât cea a apei. Peştele pluteşte astfel pe fundul oceanului fără să aibă nevoie de energie sau să înoate

* Relativa lipsă a muşchilor nu este un dezavantaj, întrucât el înghite orice poate fi mâncat şi îi apare în faţa lui.

peste gelatinos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu