joi, 8 aprilie 2010

Fara brate – dar vrea centura neagra in taekwondo.

“Nu ar fi trebuit sa traiesc. Apoi nu ar fi trebuit sa merg vreodata”, spune Sheila Radziewicz, in varsta de 32 de ani, din Massachusetts. Din cauza unui defect congenital, femeia s-a nascut fara brate. A venit, de asemenea, pe lume, fara rotule si cu picioarele orientate inspre interior, unul spre celalalt. Astazi se pregateste sa sustina examenul pentru centura neagra in taekwondo.


A suferit multe interventii chirurgicale in copilarie, toate menite sa ii inlesneasca locomotia. Pana cand a ajuns la adolescenta, Sheila a trebuit sa poarte proteze metalice, de la talpi pana in talie, similare cu cele folosite de personajul Forrest Gump in filmul cu acelasi nume.
Astazi, nu numai ca merge, dar si loveste cu picioarele. Iar luna viitoare va sustine testul pentru dobandirea centurii negre in taekwondo. Atingerea unor asemenea culmi pe taramul artelor martiale este laudabila pentru oricine. Pentru Sheila Radziewics este aproape un miracol ca a reusit acest lucru.
A intrat in urma cu trei ani in sala de arte martiale a lui Bruce McCorry, care, de atunci i-a devenit o a doua casa. Iar instructorul si colegii, o noua familie numeroasa. Sheila a apreciat aici mai ales faptul ca era tratata aici ca orice alta persoana, si nu ca una cu dizabilitati.

brat

Sindromul de care sufera Radziewics se numeste trombocitopenia-absent radius, sau TAR. Le este recunoscatoare familiei si prietenilor pentru ca i-au creat intotdeauna un mediu prielnic, in care sa nu se simta defavorizata. Si-a inceput viata pe cont propriu la 19 ani. Astazi traieste in Salem si isi castiga existenta ajutandu-le pe femei sa se orienteze prin sistemul judecatoresc, in calitate de avocat coordonator al departamentului care se ocupa de victimele violentei domestice. Dispune si de o masina modificata astfel incat sa o poata conduce numai cu picioarele.
La sala de antrenamente, exista, fireste, miscari pe care Sheila nu le poate executa, dar se gasesc intotdeauna cai de adaptare. Determinarea ei i-a impresionat atat colegii, cat si maestrul, care este de parere ca femeia “ne poate da o lectie de viata tuturor” si crede ca succesul ei se datoreaza atitudinii pozitive de care da dovada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu