sâmbătă, 10 aprilie 2010

In greva de 10 ani

Supranumita “Doamna de fier din Manipur”, Irom Chanu Sharmila a intrat in greva foamei la 2 noiembrie 2000, dupa ce a fost martora la uciderea a zece persoane de catre armata, intr-o statie de autobuz din apropierea casei sale.

Aceasta femeie, in varsta de 38 de ani, a fost arestata imediat dupa ce a intrat in greva foamei, pentru tentativa de sinucidere.
Ea a fost, ulterior, trimisa intr-un spital din cadrul unei inchisori, unde a fost alimentata cu forta, prin perfuzii, de trei ori pe zi.


Eliberata prin hotararea unor tribunale locale, “Doamna de fier” a reluat greva foamei, fiind arestata din nou, iar in prezent este detinuta la Spitalul Jawarharlal Nehru din Imphal, capitala statului Manipur.
Actiunea ei hotarata vizeaza abrogarea legii privind acordarea de puteri speciale fortelor armate, adoptata în 1990, care le permite sa deschida focul pe loc si sa aresteze suspecti fara sa aiba un mandat în acest sens.
In statul Manipur se afla aproximativ 20 de grupari separatiste, care cer independenta sau autonomia si, in ultimii 20 de ani de violente, aici au fost ucise aproximativ 10.000 de persoane.
“Ea a hotarat sa continue greva pana cand Guvernul va abroga legislatia draconica”, a declarat Babloo Loitongbam, purtator de cuvant al asociatiei locale pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Alert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu