marți, 2 februarie 2010

Animalele zombi ale planetei

Foarte multe animale sunt mai bine adaptate condiţiilor ostile vieţii decât oamenii şi multe specii dau dovadă de o rezistenţă uimitoare, mai ales atunci când viaţa lor depinde de aceasta.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de ochii blânzi, în imagine sunt de fapt “zombi” îngheţaţi, cunoscuţi şi sub numele de broaşte de lemn.

Acestea sunt adaptate foarte bine habitatelor din Nordul Americii şi sunt printre puţinele animale din lume care se pot întoarce din morţi.
Teste din laborator au arătat că broaştele de lemn pot supravieţui după ce au fost îngheţate bocnă, cu aproape 70% din apa internă transformată în gheaţă, timp de aproape patru săptămâni. Rezistenţa extraordinară a acestui animal se datorează posibilităţii acestuia de a redirecţiona apa din corp în zonele în care poate produce cele mai mici daune, după îngheţare, precum şi din cauza unui “antigel” natural din sânge.

broaste


În timpul dezgheţării, inima broaştelor încep să bată din nou, iar mobilitatea completă revine în aproximativ o zi, au mai spus cercetătorii.
Cu puţin timp înainte ca larva muştei phorid din America de Sud să fi ieşit din craniul golit recent şi decapitat al unei furnici de foc, larva a transformat furnica într-un zombi. Acestea chiar forţează furnica să meargă zeci de metri, cât mai departe de colonie, pentru a evita atacuri ale altor furnici.
Totul începe de la musca adultă. Aceasta zboară deasupra furnicilor şi cu prima ocazie injectează ouălele cu ajutorul unei apendice sub forma de ac.


muste

Oul se transformă în larvă şi migrează către capul furnicii, unde va trăi pentru câteva săptămâni şi va mânca încet creierul.
Oameniii de ştiinţă de la Massachusetts General Hospital au făcut un mic experiment pe şoareci în care au restricţionat consumul de oxigen şi au administra mici cantităţi de hidrogen sulfurat, un gaz toxic care miroase ca ouălele stricate şi care a fost indetificat în procesele de extincţie în masă.

soarece

Deşi fucţiile metabolice ale soriceilor au încetat aproape în totalitate, organele interne nu au suferit din cauza lipsei de oxigen, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple după administrarea de hidrogen sulfurat. Tehnica folosită de şoareci, care ar putea să funcţioneze şi la oameni, îi ajută să păstreze organele intacte chiar dacă nu primesc suficient oxigen, au declarat cercetătorii.
Compania Truefresh a lansat ideea de a vinde homari zombi. După ce homarii au fost supuşi unei metode speciale de îngheţare, prin scufundare în apă din ocean aproape de temperatura de îngheţ şi apoi într-o soluţie de saramură chimică foarte rece, 12 din 200 de homari s-au întors la viaţă după o dezgheţare care a durat câteva ore.

homar zombi

“Sunt sceptic când vine vorba de homari readuşi la viaţă”, a declarat Robert Bayer de la Universitatea din Maine, Lobster Institute. “Sunt dispus însă să observ o demostraţie”, a mai spus acesta.
Când sunt în pericol, de exemplu în timpul unei secete, broaştele săpătoare se ascund în subteran. Acolo îşi încetinesc metabolismul atât de mult încât pot supravieţui chiar şi câţiva ani fără apă sau mâncare.


broaste sapatoare

Potrivit unui studiu realizat în 2009 de cercetătorii din Queensland, Australia, broaştele sunt campioanele hibernării între vertebrate, acestea având cel mai eficient mecanism de folosire a rezervelor de energie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu