sâmbătă, 20 februarie 2010

Traditii ciudate de Anul Nou.

Spania
La miezul nopţii, în ajunul Anului Nou, în Spania se mănâncă 12 boabe de strugure (uvas), câte una pentru fiecare bătaie a ceasului. Fiecare boabă de strugure aduce noroc în una din lunile noului an.

Finlanda

O tradiţie straveche a finlandezilor spune că poţi afla cum va fi noul an, dacă torni cositor topit într-un recipient cu apă. Forma pe care o ia metalul îţi va spune dacă anul viitor va fi unul norocos. O inimă sau un inel semnifică nuntă, un vapor prevesteşte călătorii, iar un porc anunţă mese îmbelşugate în anul ce vine.

Panama
În timpul manifestărilor dedicate Anului Nou în Panama sunt ridicate ruguri pe care sunt arse efigii ale celebrităţilor, numite muñecos. Sunt reprezentate de la personaje de televiziune, de exemplu Betty cea Urâtă, la sportivi, cum ar fi medaliatul olimpic Irving Saladin, până la figuri politice precum Fidel Castro. Efigiile reprezintă anul ce s-a încheiat, iar arderea lor are ca scop alungarea spiritelor rele pentru anul care abia începe.


Scoţia

Aici se practică Hogmanay „primul care intră în casă”. Tradiţia spune că prima persoană ce calcă pragul casei în noul an trebuie să aducă un dar (de regulă se aduce whiskey). Scoţienii practică şi ceremonii legate de foc. În Stonehaven, localnicii mărşăluiesc balansând făclii aprinse, simboluri ale soarelui, ce au rolul de a-i purifica pentru noul an.

Filipine

În Filipine sunt la mare cinste formele rotunde, care reprezintă monedele, şi care simbolizează prosperitatea, multe familii filipineze aşează pe masă platouri cu fructe rotunde. În alte case se consumă la miezul nopţii 12 fructe rotunde sau se poartă haine din materiale cu buline.
Belarus
În Belarus se celebrează Kaliady, în timpul căreia femeile nemăritate joacă diverse jocuri pentru a afla care dintre ele se va căsători în anul următor. Într-unul dintre aceste jocuri în faţa fiecărei femei se aşează boabe de porumb, apoi este eliberat un cocoş. Femeia din faţa căreia a mâncat prima dată cocoşul se va căsători prima. Într-un alt joc o femeie căsătorită ascunde diverse obiecte pe care trebuie să le găsească prietenele ei celibatare. Femeia care găseşte pâinea se va căsători cu un bărbat bogat, iar cea care găseşte un inel va avea parte de un soţ arătos.

Danemarca
Mulţi dintre danezi intră în noul an sărind de pe un scaun la miezul nopţii. Săritura are rolul de a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.
America Centrală şi de Sud
În Brazilia, Ecuador, Bolivia şi Venezuela ca să ai noroc trebuie să porţi lenjerie specială in Ajunul Anului Nou. Cele mai populare culori sunt roşu şi galben: culoarea roşie îi va aduce purtătorului iubire în anul ce vine, iar cea galbenă îi va aduce bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu