marți, 4 mai 2010

Curiozitati medicale bizare.

Vezi detali despre cele mai bizare boli si curiozitati medicale de la Phonagnosia la boala numinat ” Sirenomalia” pana la “Barbatul insarcinat” si ” Omul Copac” .

1. Phonagnosia

Phonagnosia este o tulburare foarte rara caracterizata prin incapacitatea de a recunoaste oamenii dupa vocile lor. Persoanele ce sufera de aceasta tulburare se pot angaja in conversatiile fata in fata, dar au dificultati in comunicarea la telefon, deoarece nu pot identifica persoana cu care vorbesc. Cele mai multe dintre cazurile documentate de phonagnosia au fost inregistrate in cazul persoanelor cu leziuni cerebrale cauzate de lovituri la cap sau accidente vasculare cerebrale. Din ianuarie 2009, revista Neuropsychologia, a publicat un studiu de caz al unei femei ce s-a constatat ca s-a nascut cu aceasta tulburare. Potrivit studiului, o femeie de 60 de ani, cunoscuta sub numele de KH, are dificultati in a recunoaste vocile atat ale persoanelor familiare cat si ale celebritatilor, si, de asemenea, se lupta sa invete sa recunoasca vocile straine.
Dr. Brad Duchaine de la Colegiul Universitar din Londra, co-autor al studiului, spune: ” Recunoasterea vocii poate sa nu para a fi la fel de importanta ca si recunoasterea fetei, cu toate acestea, ne bazam pe recunoasterea vocii in vietile noastre de zi cu zi, pentru a identifica oamenii de la telefon sau cei de la radio.”


KH, a fost constienta de problema ei de la o varsta frageda si se pare ca a fost ca un handicap pentru ea dar s-a ferit cat mai mult de conversatiile telefonice, raspunzand numai “programat” sau solicitat, astfel stiind intotdeauna cu cine vorbeste sau cu cine va trebui sa vorbeasca.
Ca si informatii suplimentare, in timpul studiului , Duchaine si Lucia Garrido, membri ai Institutului UCL of Cognitive Neuroscience, au folosit o serie de teste pentru a evelua capacitatea lui KH de a recunoaste chipuri, voci, emotii vocale, perceptia vorbirii si muzicii. KH a picat testele de recunoastere a vocii, dar s-a comportat bine la toate celelalte teste. Ea poate identifica emotiile vocale, poate recunoaste de asemenea o melodie celebra (dar nu poate identifica interpretul) si discerne diferite instrumente muzicale.
2. Pomul din plaman

pomul din plaman

Cand tanarul Artyom Sidorkin in varsta de 28 de ani a suferit o interventie chirurgicala pentru a elimina o tumoare canceroasa ce ii creea dureri toracice acute, personalul medical din Izhevsk , Urali, Rusia, a fost uimit sa vada un copac mic ce crestea in interiorul plamanilor pacientului lor. Cei cinci centimetrii ai ramurilor de brad au fost descoperiti atunci cand chirurgul Vladimir Kamashev, a luat proba din plamanul omului pentru o biopsie. Dr. Kamashev isi aminteste : “Am crezut ca am o halucinatie, am rugat asistentul meu sa imi confirme ceea ce vad, i-am spus : “Vino si vezi asta – am luat un brad de aici” El a dat din cap in stare de soc, am clipit de trei ori sa ma asigur ca ceea ce vad este real ” . Medicii cred ca Sidorkin a inhalat o samanta ce s-a depus in tesutul lui pulmonar. Samanta a incoltit acolo si a crescut pana a inceput atingerea capilarelor in tesut, provocandu-i lui Sidorkin dureri extreme. Ramura a fost in cele din urma eliminata. “A fost foarte dureros, dar sa fiu sincer nu am simtit nici un obiect strain in mine” a declarat Sidorkin in urma bizarei experiente, “Sunt atat de usurat ca nu este cancer”.
Un incident asemanator s-a raportat si in 2007 de catre medicii chinezi care, dupa ce au operat o fetita in varsta de zece luni cu probleme de respiratie au gasit un fir de iarba ce crestea in plamanul ei drept.

3. Situs Inversus

situs invers

Cand Ashok Shivnani din Mumbai, India, in varsta de 64 de ani, a fost pe cale de a suferi o intervetie chirurgicala pentru a elimina o tumoare de sapte centimetrii de-a lungul rinichiului sau drept, medici au descoperit ca are o afectiune congenitala rara numita situs inversus. Organele lui Shivnani sunt pozitionate invers ( de exemplu dispunerea organelor sale este o imagine in oglinda cu cele ale unui om normal). Ecografiile au aratat ca aorta si vena cava inferioara au fsot inversate, la fel ca si celelalte organe ale sale si vasele de sange. “Cand am vazut primele rapoarte si radiografii am crezut, de fapt, ca unul dintre colegii mei au gresit cand le-a scos.” a declarat Dr. Anoop Ramani, chirurgul care a supravegheat intreaga operatiune de indepartare a tumorii lui Shivnani.
Desi medicii care l-au examinat pe Shivnani au crezut ca este singura persoana in viata ce sufera de aceasta afectiune rara, s-a aflat mai tarziu ca mai exista cel putin doua astfel persoane in lume care sufera de aceasta afectiune. Randy Foye, un jucator de baschet american,ce s-a constatat ca avand situs inversus, si actrita canadiana Catherine O’Hara care a declarat in mai multe interviuri ca pozitia organelor ei este inversata. Persoanele cu situs inversus sunt de obicei asimptomatice si nu isi pot da seama de conditia lor medicala pana cand nu sunt examinati de catre medici.
4. Alergia la copii
Joanne Mackie, o mama de 28 de ani din Erdington, West Midlands, a descoperit, dupa ce a nascut primul ei copil, ca are o boala rara de piele numita Pemphigoid Gestationis, ceea ce o face sa fie alergica la propriul ei copil. Mackie a dezvoltat eruptii cutanate grave si basici dureroase la scurt timp dupa nasterea fiului ei, James. Ranile din piele ii erau atat de chinuitoare incat nu a putut resista si a fost nevoita sa isi acopere bratele cu prosoape umede pentru a le proteja in timp ce isi hranea copilul. Aceasta boala, ce pare sa afecteze o mama din 50000, apare atunci cand anticorpii ce in mod normal protejeaza placenta devin “confuzi” si ataca pielea.
“La inceput, cand mi s-a spus ca sunt alergica la propriul meu copil am crezut ca este un fel de gluma”, a spus Mackie, “Dar atunci cand mi s-a explicat mai detaliat am fost complet devastata. Am simtit ca s-a terminat lumea, era sfasietor sentimentul “. Dupa o luna de la nastere si dupa un tratament cu o serie de steroizi puternici, Mackie a fost in masura sa tina copilul in brate fara nici o durere. “Am descoperit ca o imbratisare a propriului copil este cel mai pretios lucru din lume.” a mai delcarat aceasta.
Informaţii suplimentare: Pemphigoid Gestationis apare frecvent in timpul sarcinii in trimestrul al doilea sau al treilea si / sau imediat dupa nastere. Aceasta alergie dispare de obicei in urma tratamentului cu corticosteroizi cum ar fi prednison.
5. “Mintea artistica”


minte artistica

Sandy Allen a fost diagnosticata cu tumoare maligna pe creier in lobul temporal stang, medicii salvandu-i viata prin eliminarea tumorii si a partii de creier afectata. In timp ce Sandy era la recuperare, avand sesiuni de terapie prin arta a inceput sa aiba o pasiune intensa pentru aceasta. Deoarece partea stanga a creierului , care este centrul analitic si al logicii a fost sever afectat din cauza intervenţiei chirurgicale, partea dreapta, parte ce este declarata a fi centrul emotional si creativ, a început sa se “dezvolte” mai mult. Expertii cred ca acesta este motivul pentru schimbare brusca de comportament a lui Sandy Allen. Impulsurile ei artistice au dus la transformarea casei sale intr-un studio de arta cu zidurile acoperite de colaje colorate pe care ea insasi le-a facut.
Exista unii oameni, printre care si Sandy Allen, care au inceput sa aiba aptitudini artistice uimitoare din cauza unor boli ce le-au afectat creierul. De exemplu, pictorul Alison Silva care a constatat o imbunatatire semnificativa a abilitatilor de a picta dupa ce a descoperit ca are o tumoare (una ce nu ii punea in pericol viata) ce incepuse sa ii creasca pe creier. In ciuda migrenelor, a insomniei ,a halucinatiilor si a riscului ridicat al unei hemoragii, Silva a decis sa isi continue cariera si a optat pentru a nu indeparta tumoarea, in ciuda tuturor indoielilor medicilor.
6. Sirenomalia

sirenommalia

In data de 27 aprilie 2004, in Huancayo, Peru, Milagros Cerron s-a nascut cu un defect congenital rar cunoscut sub numele de “sirenomalie”, ceea ce inseamna ca picioarele ei erau lipite, oferindu-i aspectul de sirena. Odata cu acest defect, Milagros are si un rinichi deformat, tractul digestiv, urinar si genital impartasesc acelasi tub. Aceasta malformatie, este declarata a fi mortala pentru nou-nascuti, si mor in termen de doua zile dupa nastere din cauza organelor ce nu functioneaza normal.
7. Auto-cezariana
Ines Ramirez Perez, o taranca ce traieste in Rio Talea, Mexic, este considerata a fi singura femeie din lume care si-a facut singura operatia de cezariana si a supravietuit. In martie 2000, Ines era singura in casa, insarcinata in luna a opta, cand a intrat in travaliu. Dupa 12 ore de durere chinuitoare, copilul inca nu se nascuse iar cea mai apropiata moasa era la 80 km distanta, cand a decis sa isi faca singura operatia de cezariana, cu toate ca nu avea nici un fel de pregatire medicala. Dupa ce a baut o sticla de alcool pentru a nu mai simti durerea. Cu ajutorul unu cutit de bucatarie de 15 cm, Ines si-a facut o incizie de 17 cm in abdomen pe unde a scos copilul, dupa care i-a taiat cordonul ombilical cu o foarfeca. La o ora dupa sinistra operatie, a lesinat. Cand s-a trezit din lesin, si-a acoperit abdomenul sangerand cu hainele si si-a trimis fiul de 6 ani dupa ajutoare. Saisprezece ore mai tarziu, Ines a fost internata in spital unde a suferit o serie de interventii chirurgicale pentru a trata complicatiile aparute in urma “auto-cezarienei”. Uimitor, la zece zile dupa operatie, a fost externata. Baietelul pe care l-a nascut a fost numit Orlando Ruiz Ramirez, a supravietuit calvarului si este complet sanatos.


Un urma experientei avute, Ramirez a declarat : “Nu am mai putut suporta durerea. In cazul in care copilul meu murea aveam de gand sa mor si eu dar totusi m-am gandit ca Dumnezeu ne va salva vietile amandurora.”
8. Barbatul insarcinat

barbat gravid

Thomas Beatie, un barbat transexual din Oregon, Statele Unite ale Americii, a atras atentia mass-mediei din intreaga lume cand a decis sa faca al doilea copil al sau, in pantelcele inca functionale ale femeii ce a fost, atunci cand sotia sa, Nancy, a devenit infertila, din cauza unei histerectomii. Beatie, care fusese inainte femeia cu numele de Tracy Lagondino, a suferit o interventie chirurgicala de schimbare a sexului si a devenit din punct de vedere fizic barbat, dar organele feminine si le-a pastrat in caz ca vroia vreodata sa mai faca un copil. Beatie a scris un articol despre sarcina in publicatia “The Advocate” in care spunea: “Sterilizarea nu este o cerinta pentru schimbarea de sex, asa ca am decis doar la reconstructia pieptului cu ajutorul unei terapii de testosteron, dar am pastrat drepturile mele de reproducere. Dorinta de a avea un copil biologic nu este o dorinta a sexului barbatesc sau femeiesc, ci este o dorinta umana. ” Sarcina a fost un succes, si Beatie a nascut o fetita pe 29 iunie 2008. Dupa aceasta au mai urmat alte doua sarcini la fel de reusite in urma carora s-au nascut doi baieti.
9. Omul copac

omul copac

Dede Koswara, un barbat indonezian in varsta de peste treizeci de ani, a obtinut foarte multa expunere media, cand a fost descoperit a avea o afectiune ereditara rara a pielii, cunoscuta sub numele de displazie Lewandowsky-Lutz. Aceasta afectiune consta in cresterea incontrolabila a negilor pe piele, devenind nodurosi, solzosi si acoperind o mare parte a corpului, mai ales in jurul mainilor si picioarelor, prin urmare, a capatat porecla de “omul copac”. Pentru Koswara tot calvarul a inceput atunci cand s-a taiat la genunchi la varsta de cincisprezece ani. Atunci a fost infectat cu tulpina virusului uman papilomavirus (HPV).
Din cauza bolii sale, a fost nevoit sa renunte la slujbele sale de constructor si pescar si a inceput sa lucreze cu o trupa de “ciudati” calatorind prin tara. In cele din urma, sotia sa de zece ani l-a parasit, invocand probleme financiare. Din fericire pentru el, cazul sau a atras atentia publica, iar donatiile si banii ce au venit de la guvern l-au ajutat sa primeasca tratamentul necesar. Dupa numai putin de noua operatii si mai mult de opt kilogramde de condiloame ce au fost eliminate de pe corpul lui, Koswara, a putut sa iti vada iarasi conturul mainilor si picioarelor pentru prima data dupa aproximativ douazeci de ani.
Displazia Lewandowsky-Lutz (de asemenea cunoscuta si ca Epidermodysplasia Verruciformis ) este o tulburare ereditara strans legata de riscul ridicat de cancer de piele. Desi, de obicei, se manifesta la bolnavii cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 20 de ani, ca si in cazul lui Dede Koswara, dar poatea aparea uneori si in afara acestui interval .
10. Transplantul de fata


transplant de fata

Isabelle Dinoire din Valenciennes, Franta, a fost prima persoana din lume ce a suferit o operatie plastica de transplant partial de fata. Chirurgii i-au reparat fata femeii in varsta de 38 de ani, dupa ce a fost desfigurata in urma atacului unui caine. O echipa de medici, condusa de Dr. Bernard Devauchelle, a efectuat operatia pe data de 27 noiembrie 2005, la Centrul Universitar din Amiens, Franta. Operatia a implicat prelevarea unei bucati triunghiulare ce urma sa ii fie transplantata in zona nasului si a gurii de la o donatoare aflata in moarte cerebrala si reconstruirea fetei deteriorate a pacientei Dinoire. Cativa ani mai tarziu, pe langa faptul ca aspectul fetei s-a imbunatatit considerabil, Dinoire a reusit sa iti recastige complet controlul asupra muschilor faciali.

Isabelle Dinoire, in conformitate cu majoritatea rapoartelor, se pare ca a fost mutilata de labradorul ei, dupa ce a luat o supradoza de somnifere, iar cainele, incercand sa o trezeasca si sa o readuca in simturi a inceput sa zgarie si sa sfasie cu unghiile fata acesteia. Mai tarziu cainele a fost eutanasiat din ordinul familiei lui Dinoire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu