marți, 11 mai 2010

Planta liliac – un exotism bizar

Aspect si prezentare: Planta perena erbacee cu port de tufa, considerata o raritate de un exotism aparte, este foarte putin cunoscuta in tara noastra. Cu frunze lungi de 40-50 cm, lanceolate, de un verde stralucitor, Tacca chantrierii socheaza, am putea spune, prin inflorescenta sa asemanatoare unor aripi de liliac din care pornesc cateva “mustati” lungi arcuite si avand in centru o rozeta de flori, care pe masura ce se desfac ofera intregii plante un aspect bizar.
planta liliac


Denumire stiintifica: Tacca chantrieri
Denumiri comune: Planta liliac sau Floarea Drac
Familie: Dioscoreaceae (anterior a fost incadrata in Familia Taccaceae)
Origine: China, zonele tropicale ale Asiei si Africii
Conditiile de cultivare a acestei plante trebuie sa imite bine habitatul natural.
Este recomandata lumina intensa, dar soarele arzator de vara trebuie evitat, prin umbrirea plantei in perioada arsitei de la amiaza.

Temperatura este una din pretentiile acestei frumuseti bizare. Vara are nevoie de 25-28 de grade Celsius iar iarna e bine sa fie trecuta printr-un repaus la 15-18 grade.
Udarea reprezinta o alta conditie esentiala, de care depinde dezvoltarea si inflorirea plantei liliac, aceasta avand nevoie de umiditate ridicata atat in sol cat si in aerul inconjurator. In acest sens se va proceda la udari dese, la intervale regulate, mentinandu-se in permanenta pamantul umed. Vara se va asigura pulverizarea zilnica a frunzisului, acest lucru impiedicand nu doar uscarea plantei dar mai ales atacul daunatorilor/insectelor.
Substratul de cultura poate fi alcatuit din pamant pentru plante cu flori sau mranita de gradina in amestec cu turba acida si va contine in mod obligatoriu compost de frunze. Este foarte important ca acesta sa aiba un drenaj deosebit de bun, caci Tacca nu suporta excesul de apa la nivelul radacinilor.
In perioada de crestere vegetativa, apreciaza aplicarea – la fiecare 2 saptamani – unor ingrasaminte pentru plante cu flori.
Inmultirea: se realizeaza cel mai usor prin divizarea tuberculilor sau separarea tufei. Atentie la plantarea puilor in ghivece, deoarece planta este sensibila la mutari si transplantari.
Un alt mod de obtinere a acestei plante este propagarea prin seminte. Acest lucru este ceva mai dificil intrucat acestea germineaza greu, in conditii de umiditate si temperatura ridicata (27-29 grade Celsius) si dupa un interval foarte lung (2 pana la 8 luni).
Inflorirea are loc vara, dupa ce planta produce cateva frunze. Inflorescenta apare in varful unei tije lungi de pana la 1 m, ce se formeaza in centrul tufei.

Sfaturi speciale: Feriti planta de razele directe ale soarelui in zilele de vara si asigurati-i un nivel ridicat de umiditate, prin pulverizarea frecventa a funzelor.
Nu lasati sa se usuce pamantul intre udari dar aveti grija sa goliti farfuria ghiveciului de apa ramasa dupa udare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu